Miksi Donald Trump voisi voittaa presidentin vaalit, ja miksei muka?

debattikoulutus

Kajaanin Nuorkauppakamari järjesti debattikoulutuksen 25.10.2016 Kainuun Edun tiloissa, johon olin uutena koejäsenenä tervetullut ja johon olin jo sujuvasti ilmoittautunut. Akateemisen vartin jopa kaksi kertaa käyttäneenä sain juhlallisen vastaanoton Kajaanin Nuorkauppakamarin vielä hetken virkaa tekevän puheenjohtajan avatessa minulle lukitun ulko-oven muutaman soittokierroksen jälkeen. Pian hänen raivatessa minulle tietä puolijuoksulla kohti jo hetki sitten alkanutta debatti-iltamaa pääsin tutustumaan itse debatin sisimpään olemukseen.

Debatti on viihteellinen joukkuelaji, jossa kaksi joukkuetta yrittävää voittaa väittelyn ennakkoon määritellystä aiheesta. Toinen joukkue on debatissa käytävän väitteen puolestapuhuja ja toinen joukkue luonnollisesti vastustaa tätä kyseistä väitettä. Debatissa arvostetaan erityisesti sukkelaa sanansäilää, nasevia ja piikikkäitä kommentteja, nopeaa reagointia sekä terävää älyä. Tavoitteena on saada yleisö viihtymään ja sen paremmin menee, mitä äänekkäämmin yleisö nauraa. Se, että nauraako yleisö sinulle vai kanssasi, lienee tämän jutun kannalta täysin saman tekevää.

Debattijoukkueeseen kuuluu kolme henkilöä. Roolit ovat karkeasti ja sinne päin suomennettuna joukkueen esittelijä, joukkueen teeman argumentoija ja vastapuolisen joukkueen mielipiteen kyseenalaistaja. Ensimmäisessä roolissa oleva henkilö on joukkueen dominus ja pitää joukkueen avaus- ja lopetus puheenvuorot. Dominus auttaa omaa joukkuetta analysoimalla vastustajaa ja avittamalla kahta muuta puhujaa täsmäiskuihin. Toisessa roolissa oleva puhuja pitää joukkueen toisen ja toiseksi viimeisen puheenvuoron, jossa hän ensin argumentoi oman joukkueen kannan ja lopuksi kertaa miksi joukkue on oikeassa. Kolmannen roolin puhuja kyseenalaistaa vastapuolen mielipiteen ja pyrkii horjuttamaan vastapuolen argumentointia.

Väittelimme aiheesta, voiko Donald Trump voittaa presidentinvaalit. Luonnollisestihan täysin miespuolinen joukkueemme sai arvonnan tuloksena käsiteltäväkseen puolesta mandaatin ja naiskauneutta sisältänyt joukkue sai olla väitettä vastaan. Debatti alkoi puolentunnin mittaisella valmistautumisella, jossa pääsimme ideoimaan syitä, miksi herra Trumppi tulee voittamaan vaalit. Pyrimme myös ennakoimaan mahdollisia vastaväitteitä ja niiden alasampumisia. Saimme kasattua mielestäni sopivan trumpmaista materiaalia, jota lähdimme parahultaisesti esittelemään.

Oma osuuteni alkoi luonnollisesti piinaavalla jäätymisellä. Kolme minuuttia meni ennen kuin huomasinkaan ja parhaimmat lainit jäivät hyödyntämättä yhä uusien ideoiden iskiessä mieleen jo pari päivää varsinaisen debattikoulutuksen jälkeen. Ehkäpä se olikin tämän imagotappion karvas kalkki tai debatoinnin hauskuuden syytä, miksi jäin kaipaamaan omaa kolme minuuttistani valokeilassa ja odotan mielikuvaharjoitteita tehden seuraavaa debatointikertaa kielenkannat kuolaten.

En hyväksy lainkaan mielipiteitä, jotka kyseenalaistavat debatoinnin hauskuuden tai sen kehittäviä vaikutuksia. Joten… arvoisa lukija: on täysin itsestään selvää, että debatointi on loistavaa ja kehittävää ajankulua. Jopa jäätymisenkin hetkellä… 😛

Olli Kakko, Kajaanin Nuorkauppakamarin koejäsen vuosimallia 2016

jaa artikkeli

Edellisiä artikkeleita

Yritysvierailu Hotel Kajanukseen

Kävimme 28. maaliskuuta Hotelli Kajanuksessa tutustumassa uuden hotellijohtajan, Ollis Leppäsen tarinaan hotellista itsestään ja sen vaiheista. Saapuessamme aulaan Ollis ottikin meidät hymyillen

Lue lisää >