Kolmella pointilla puhetaituriksi

On tiistai-ilta 6. helmikuuta ja istun Kajaanin Ammattikorkeakoulun luentosalissa yhdessä viiden muun Kajaanin Nuorkauppakamarilaisen kanssa. Sydän hakkaa seinäkellon sekuntiviisarin kanssa kilpaa, kädet hikoaa ja pää lyö tyhjää. Kouluttaja on juuri kuuluttanut, että ”otetaan löysät pois” ja pidetään ensimmäinen harjoitus: minuutin puhe omasta harrastuksesta. Huomaan valmistautumisen sijaan miettiväni vain, että mitkä löysät me otetaan pois, kun minä olen ainakin kauhusta kankeana.  Mutta niin se vain oma vuoro tuli kohdalle ja minuutin sain kulutettua punttisali harrastuksen käänteistä puhuessa. Avauspuheenvuoro ei ollut kovin organisoitu eikä mikään komea suoritus, mutta siksi olen täällä. Käynnissä on Kajaanin Nuorkauppakamarin puhekoulutus kouluttajinaan puheenpidon suvereenit taitajat Kaisa Marin ja Miika Mononen.

Puheen suunnittelu, selkeästi Kaisan lempipuheenaihe. Innokas kouluttaja opastaa meidät kaikki hyvin kärryille siitä, mistä aloitetaan ja kuinka puhe saadaan kasaan. Puheen voi varmasti pitää niin monella eri tapaa kuin on puhujia, mutta Kaisa neuvoo meille kolmen pointin tekniikan. Käymme läpi sitä, miten puheen saa helposti rakennettua etsimällä omasta aiheesta ne kolme pointtia, jotka haluaa ihmisille tuoda esille. Selkeiden pointtien ympärille mukaansatempaava aloitus, tehokas kertaus ja tunteen välittävä lopetus, niin hyvä puhe on enää toteutusta vailla.

Se toteutus onkin sitten ainakin omalla kohdalla huomattavasti haastavampi osuus puheen pidossa. Erilaiset häiritsevät maneerit tai ylitsepääsemätön jännitys ovat jokaisen puhujan haaste ainakin jollain tasolla. Miika kuitenkin käy selkeästi läpi sitä, miten voimme jokainen rauhoittaa itsemme ennen puhe tilannetta ja miten maneereja kannattaa ystävien kanssa opetella tunnistamaan. Jännityksestä tuskin pääsee kukaan ikinä täysin pois, mutta pieni jännitys itse asiassa antaa vain hyvän potkun suoritukseen. Maneereista sen sijaan voi oppia pois. Ne ovat kuitenkin siitä sinnikkäitä kavereita, että kun yhdestä pääsee, niin toinen tulee tilalle. Harjoittelemalla sekä jännitys, että maneerit on kuitenkin mahdollista saada hallintaan.

Harjoitus onkin se kolmas pointti, jota Kaisa ja Miika meille kuuluttavat. Nuorkauppakamari toiminta tarjoaa tälle harjoittelulle loistavat puitteet, sillä joka vuosi on mahdollisuus osallistua puhekilpailuun. Tarkoitus ei ole asettaa kilpailijoita paremmuusjärjestykseen jakamalla mainetta ja kunniaa voittajalle, vaan tarjota kaikille mahdollisuus harjoitella ja kehittyä. Kaikki Nuorkauppakamarilaiset tietävät, että puhuminen on haastavaa ja siksi tässä kannustavassa porukassa ei tarvitse pelätä tuomituksi tulemista, vaan tietää saavansa tsemppausta joka suunnasta. Seuraava mahdollisuus omien taitojen harjoitteluun on Kajaanin Nuorkauppakamarin vuosikokouksen yhteydessä järjestettävässä puhekilpailussa 24. helmikuuta.

Puheenpito on tärkeä taito, jota jokainen meistä tarvitsee varmasti jossain vaiheessa elämäänsä. Kaikilla on omat pelkonsa ja sudenkuoppansa, joita puheenpidossa kammoksuu ja jotka estävät myös hyviä puhujia astumasta estradille. Tämän vuoksi toivon, että jokainen meistä koulutuksessa olleista osallistuu kilpailuun, koska puheenpidon voi oppia vain harjoittelemalla uudelleen ja uudelleen. Minä osallistun ja sanonkin sinulle, pahin kilpakumppanini, että valmistaudu hyvin, sillä minä olen tulossa voittamaan. Voittoni jälkeen aion vielä epäurheilijamaisesti lällättää sinulle päin naamaa. Aion kävellä peilin eteen ja sanoa sinulle, pahin vastustajani: ”Minä voitin sinut!”

 

Janika Ohtonen, koejäsen

jaa artikkeli

Edellisiä artikkeleita

Yritysvierailu Hotel Kajanukseen

Kävimme 28. maaliskuuta Hotelli Kajanuksessa tutustumassa uuden hotellijohtajan, Ollis Leppäsen tarinaan hotellista itsestään ja sen vaiheista. Saapuessamme aulaan Ollis ottikin meidät hymyillen

Lue lisää >