Niin, että mikä Nuorkauppakamari? – Podcast

Idea, projektisuunnitelma ja lopputuloksena podcast-sarja

Minulla lojui vuosia yksi hyvä mikrofoni kotona, mutta en sitä ollut koskaan kunnolla päässy käyttämään. Tuttava mainitsi podcasteista ja pikkuhiljaa mielessä alkoi kytemään ajatus, että oispa kiva kokeilla podcastien tekoa. Minä saan paremmin asioita aikaiseksi, jos teen niitä jotakin tarkoitusta varten. Pian tästä hoksasinki, että mitään parempaa paikkaa podcastien harjoittelua varten ei olekkaan, muuta kuin oma Nuorkauppakamari.

Tämä on yksi erittäin hyvä esimerkki kamarimaailman projekteista; jäsen löytää kiinnostuksen kohteen, haluaa päästä testaamaan ja kehittymään siinä. Eikun projektisuunnitelma kuntoon ja hommiin! Mahtipontisesti valitsin 20 jaksoa tavoitteeksi ennen kesää, sillä kyllähän tuossa ajassa kerkeää hyvin oppimaan miten podcasteja tehdään. Nyt jaksojen äänityksiä on takana jo lähes 10 ja vielä seuraavat 10 odottavat äänittämistä. Aluksi mietin, onko 20 jaksoa liikaa, mutta näin puolessa välissä voin sanoa, että 10 jaksoa olisi ollut aivan liian vähän minun oppimisen kannalta.

Projektin aloitus

Rehellisesti noin viikko siitä kun podcast ideasta kerroin ääneen, projektisuunnitelma oli jo tehty ja ensimmäiset haastattelut jo sovittu. Projekti lähti liikkeelle erittäin lennokkaasti. Päätin lähestyä tätä projekti hieman eri tavalla kuin olen yleensä tottunut. En etsinyt paljoa taustatietoa kuinka podcasteja kannattaa toteuttaa enkä perehtynyt jokaiseen vinkkiin etukäteen. Päätin, että tämä on minun oppimisprojekti ja jos sisältö sekä äänenlaatu vaihtelevat projektin aikana, sillä ei ole suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta. Tämä on myös hyvä vinkki uusille jäsenille, jotka harkitsevat oman projektin toteutusta. Kaikkea ei tarvitse osata heti, vaan projekti on oppimisen matka!

Projektin aikana

Pääsääntöisesti toteutan haastattelut ja näin ollen äänitykset minun kotona makuuhuoneessa. Makuuhuoneessa on usein enemmän pehmeitä pintoja, eikä näin ollen tila aiheuta kaikuja jotka vaikuttavat lopputulokseen. Kuitenkin muutaman haastattelun olen toteuttanut eri tiloissa kuten keittiössä tai haastateltavan kotona. Keittiössä äänitetty jakso särähti erittäin pahasti omaan korvaan editoidessa. Opetus; älä jatkossa äänitä haastatteluja kaikuvassa tilassa. Tätä jaksoa en kuitenkaan päättänyt äänittää uudestaan, sillä jatkuvaan hienosäätämiseen saa kulutettua erittäin paljon aikaa, eikä se lopputuloksen kannalta ole kannattavaa. Tästä kuitenkin otin opikseni.

Sisällön suunnittelu ja haastattelut

Suunnittelin jokaisen jakson sisällön vähintään otsikkotasolla etukäteen valmiiksi. Ensimmäisten jaksojen kohdalla suunnittelin kysymykset liian tarkkaan, sillä yhden kysymyksen aikana haastateltava saattoi vastata jopa kolmeen minun suunnittelemaan kysymykseen. Eli kysymys järjestys muuttui jatkuvasti, josta seurasi ajatuskatkoksia. Käsikirjoituksessa on hankala pysyä, joten nyt olen jatkoa varten suunnittelen aiheet joista keskustellaan ja kysymykset pyritään muotoilemaan näiden ympärille haastattelun aikana sujuvasti. Parastahan tässä podcastien tekemissä on se, että jokaista jaksoa voi editoida eikä kaikkea tarvitse saada kerralla purkkiin!

Minä oon tykännyt aina puhumisesta, mutta en aikasemmin oikein tiennyt miten sitä voisin hyödyntää sillä radiojuontajaa minusta tuskin koskaan tulee enkä siihen pyrikkään. Saatan jatkaa podcastien tekoa jatkossakin, sillä tämähän vaikuttaa hauskalta hommalta! 

Hyppää viimeistään nyt mukaan ”Niin, että mikä Nuorkauppakamari?” – podcast-sarjan pariin tästä linkistä: https://anchor.fm/jci-knkk

jaa artikkeli

Edellisiä artikkeleita

Yritysvierailu Hotel Kajanukseen

Kävimme 28. maaliskuuta Hotelli Kajanuksessa tutustumassa uuden hotellijohtajan, Ollis Leppäsen tarinaan hotellista itsestään ja sen vaiheista. Saapuessamme aulaan Ollis ottikin meidät hymyillen

Lue lisää >